Banden vervangen

Autobanden dienen op tijd vervangen te worden. Wanneer het profiel in de autoband helemaal versleten is kunnen er gevaarlijke situaties voorkomen bij noodstops, slechte bochten, en een glad wegdek. Bij versleten autobanden heeft u veel minder grip en krijgt u snel last van overstuur (achterkant van de auto glijdt weg).

Wetgeving versleten autobanden

Een autoband moet wettelijk minimaal 1.6 millimeter profiel hebben. Dit geldt voor zomderbanden, winterbanden en all-season banden. De regels voor de profieldiepte gelden niet alleen in Nederland. Voor alle landen binnen de EU geldt dat autobanden vervangen moeten worden als deze minder dan 1.6 millimeter profieldikte hebben. Bandengids raadt u aan de autobanden echter eerder te vervangen. Wij hebben gemerkt dat bij een profieldiepte van 2 millimeter, de wegligging van een voertuig al aanzienlijk minder is dan banden met een beter profiel.

Banden controleren

De profieldikte van een autoband eenvoudig zelf controleren. Door middel van een profielmeter ziet u snel of uw autoband nog voldoende profiel heeft. Bent u niet in het bezit van een profielmeter dan kunt u de profieldiepte ook meten met een 1-euromunt. Past de munt in de inkeping van de autoband. Als u nu nog een deel van de rand van de munt ziet, moet u de autoband vervangen. Als u twijfelt over de profieldikte van de autoband kunt u altijd naar een lokale autogarage gaan om de profieldikte te controleren. Met banden kenteken kunt u dit allemaal controleren. Doe daarom de kenteken check.

Auto balanceren na bandenwissel

Als uw banden versleten zijn moeten deze vervangen worden. U kunt de banden zelf, of door een automonteur laten vervangen. Indien u zelf de banden vervangt attenderen wij u erop dat de auto ook moeten worden gebalanceerd. Bij het balanceren wordt het gewicht van de auto evenredig over de wielen verdeelt. Door slijtage van de banden verandert de balans in de auto. Om deze reden moet een auto na vervanging van de banden opnieuw moet worden gebalanceerd. In het geval de auto niet (goed) wordt gebalanceerd, dan kunt u ernstige hinder ervaren bij het rijden. Het voertuig kan gaan trillen of uitwijken naar de zijkant. Een ongebalanceerde auto is niet alleen oncomfortabel, maar ook zeer onveilig.

 

 

 

 

 

 

Een uitgebalanceerde auto is niet alleen veiliger maar rijdt ook zuiniger en de banden gaan langer mee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *