Hoe moet ik een autoband verwisselen?

Er zijn verschillende momenten waarop een autoband verwisselen nodig is. Het vervelendste moment is bij de lekke band. U kunt de banden echter ook al eerder vervangen, als er slijtage is opgetreden. Zo bent u een klapband meestal voor. Daarnaast moet u de wielen van de auto wisselen als u overstapt van zomerbanden naar winterbanden en andersom. U kunt de banden laten vervangen bij een garage, maar u kunt dit ook zelf doen. Hoe u een autoband verwisselt leest u in dit artikel.

 

Voorbereiding band verwisselen

De auto moet bij het verwisselen van banden uiteraard op een veilige plek staan. Om te beginnen meteen een tip: draai de moeren alvast wat los voordat de auto is opgekrikt. U kunt dan namelijk meer kracht zetten. Draai de moeren enkele slagen los. Hiervoor gebruikt u een kruissleutel of momentsleutel. Zet de auto hierbij op de handrem en in de eerste versnelling. Als u het reservewiel gebruikt, haal deze dan ook uit de auto voordat de auto is opgekrikt.

 

Krik plaatsen onder auto

Plaats nu de krik onder het krikpunt dat het dichtst bij de band zit die moet worden vervangen. Raadpleeg hierbij eventueel het instructieboekje. U gaat nu de auto omhoog krikken. De auto moet omhoog worden gekrikt tot het wiel helemaal los is van de ondergrond. U kunt nu de moeren verder losdraaien en het wiel eraf halen. Plaats het nieuwe wiel of reservewiel op de auto en draai de moeren alvast aan met de hand. Als de auto weer op de grond staat, draait u de wielmoeren kruislings stevig vast. U bent nu klaar met het vervangen van het wiel.

 

Slijtage

Slijtage aan de autobanden treedt op door gebruik, maar ook als de banden niet goed gebalanceerd zijn. Dit kunt u merken aan bijvoorbeeld een trillend dashboard of stuur. Laat dan de autobanden balanceren om prettiger en bovendien veiliger te rijden. Dit kunt u bijvoorbeeld laten doen bij een expert op het gebied van banden, zoals Ronden Banden. Als de banden echter al versleten zijn, dan moet u ze (laten) vervangen. Maar wanneer zijn banden versleten? Slijtage kan zich op verschillende manieren uiten. Zo is de wettelijke minimale profieldiepte voor autobanden 1.6 millimeter. Het is echter verstandig om al bij 2 millimeter de banden te vervangen. Vervang banden ook als er droogtescheurtjes inzitten. Het is verstandig om banden elke zes jaar te vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *