Tot wanneer kan ik op mijn winterbanden doorrijden?

Grappig, elk jaar weer moeten de autobanden worden gewisseld maar niemand weet precies wanneer. Vraag je wanneer de plantjes de tuin in kunnen, dan zegt iedereen ‘na de ijsheiligen’, maar zo makkelijk is het bij winterbanden helaas niet. Bepalen wanneer de banden gewisseld kunnen worden is een terugkerend fenomeen. Elk voorjaar weer komt het moment dat omwisselen van de winterbanden voor zomerbanden moet gebeuren en in het najaar visa versa.

Dit is het moment om je banden te wisselen

Op dit moment zien wij nog steeds veel auto’s met winterbanden rondrijden. Op zich niet heel erg, maar het is nu wel het moment om echt te wisselen. Want de temperaturen lopen overdag op tot ruim boven de 10 graden en soms al tot boven de 20 graden. Vooral wanneer de temperatuur boven de 12 graden uitkomt beginnen de banden hard te slijten. In de ochtend heb je daar op dit moment nog niet veel last van, want de nachttemperatuur is gemiddeld 5 graden boven nul in april en temperaturen van boven de 12 graden worden pas na de spits bereikt. Rijdt je nog op winterbanden? Zorg dat je binnen nu en twee weken op zomerbanden rijdt.

Waarom banden wisselen?

Wanneer je op seizoen banden rijdt is het belangrijk om deze tijdig te wisselen. Zoals de naam al aangeeft zijn dit soort banden bijzonder geschikt voor hun jaargetij, maar werken ze in het andere seizoen juist minder goed. Winterbanden slijten in de zomer enorm hard en de remweg is langer. Dit komt omdat winterbanden van zachter rubber zijn gemaakt. Zomerbanden zijn van harder rubber. Ze slijten weliswaar niet zo hard in de winter, maar de remweg in de winter met zomerbanden is veel langer. Uiteraard hangt de remweg samen met je grip. De wegligging en de grip met het asfalt is ook afhankelijk van de autoband. Je wisselt je banden dus omwille van veiligheid en slijtage.

Waar kun je je banden wisselen?

Heb je beide bandensetjes op velg? Dan kun je je banden zelf wisselen. Simpelweg je auto opkrikken, vier boutjes losdraaien, nieuwe band op velg er op, boutjes vast en klaar. Leasemaatschappijen hebben de banden vaak los opgeslagen. Je kunt je auto dan bij een aangewezen dealer brengen en zij halen de winterbanden uit voorraad en zetten deze op je eigen velgen en slaan je zomerbanden weer op.

Wat kost een bandenwissel?

Het wisselen van banden op velgen kost ongeveer 15 euro per band. Zitten ze op velg dan is het nog goedkoper. Kun je het zelf en zitten de banden op velg? Dan kost het je ongeveer 45 minuten tijd om alle vier de banden te wisselen. Banden van velg wisselen kan thuis niet, de banden moeten goed uitgelijnd worden en daar is een machine voor nodig die de meeste mensen niet in de schuur hebben staan.

 

1 reactie op Tot wanneer kan ik op mijn winterbanden doorrijden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *