Voordelen van een hoge kwaliteit autoband wegen op tegen de kosten

Autobanden zijn niet goedkoop. Als een band lek is moeten er vaak twee worden vervangen. Hetzelfde geldt voor de APK keuringseisen, als de banden niet meer voldoen aan de eisen moeten er vaak twee of soms wel vier nieuwe banden worden aangeschaft. Het gaat dan om een flinke uitgave en consumenten hebben dan snel de neiging om te gaan bezuinigen op de kwaliteit. Dit kan gemakkelijk, want een slechtere kwaliteit band is immers veel goedkoper dan een hoogwaardige band. Toch is het een korte termijn investering, want een duurdere band heeft veel voordelen ten opzichte van een voordelige band. In dit artikel behandelen we de belangrijkste vragen bij het selecteren van een goede band.

 

Wat is een kwaliteit autoband?

Een kwaliteit band is duurzaam opgebouwd en gemaakt om veel kilometers mee te rijden, weinig geluid te produceren ervoor te zorgen dat de wagen veel grip heeft. De rijeigenschappen van een auto worden dus sterk beïnvloed door het type band wat er op de velg zit. Uiteraard kost kwaliteit geld. Wie voor kwaliteit gaat zal dus in de eerste instantie wat dieper in de buidel moeten tasten. Toch is deze grote uitgave op de lange termijn zeker verstandig en ook voordeliger.

 

Is een band van hoge kwaliteit veiliger?

Hoe beter de band, hoe veiliger de band is. Hoewel op een bepaald niveau de verschillen klein worden is het verschil tussen het ondersegment met het hoge segment ongelooflijk groot. Het hoge segment biedt meer grip op de weg, zorgt voor een aanzienlijk kortere remweg, minder kans op een klapband/lekkage en een betere afwatering.

 

Hoeveel verschil zit er in de levensduur van een band?

Wanneer de kans op lekkage minder groot is zal de levensuur ook groter zijn. Tevens is de kwaliteit van het rubber doorslaggevend. Een goedkope band kan in aanschaf wel de helft goedkoper zijn, maar het kan goed zijn dat deze ook maar de helft zo lang mee gaat. Zo zijn er banden die slechts 15.000 kilometer mee gaan en banden die wel 30.000 kilometer mee gaan.

Profiel van goede band

Hoeveel brandstof kan ik besparen met goede banden?

De goedkope band is slijt harder. Deze slijtage kost brandstof. Er is meer wrijving en contact met de weg en dat heeft een remmende werking op de wagen. Daardoor zal de motor meer brandstof verbruiken. Zomerbanden zorgen voor minder brandstofverbruik dan winterbanden. Dit heeft te maken met de hardheid van het rubber. In de winter is een zachter rubber nodig voor goede grip dan in de zomer, wanneer hard rubber zacht wordt door warmte van het wegdek.


Benzinepomp afbeelding

 

Wat is de invloed van hoog verbruik op het milieu?

Een hoger verbruik is bijzonder nadelig voor het milieu. Naast de enorme hoeveelheid fijnstof die vrijkomt bij het slijten van banden zijn uitlaatgassen ook schadelijk voor het milieu. Diesel auto’s zijn over het algemeen meer vervuilend dan benzine auto’s. In sommige steden zijn diesel wagens zelfs al verboden.

 

Wat is de invloed van bandenspanning op het brandstofverbruik?

Hoge bandenspanning zorgt voor minder brandstofverbruik. Wij van bandengids.nl adviseren daarom altijd om te rijden met een wat hogere spanning. Dit is beter voor het milieu en voor de portemonnee.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *