wanneer moet je overstappen op winterbanden?

Het is in Nederland niet verplicht om gebruik te maken van winterbanden, maar het is wel aan te raden. Deze banden zijn gemaakt van een zachter soort rubber en zijn daardoor beter bestand tegen lagere temperaturen. Dit zorgt voor meer comfort, grip en dus ook veiligheid als er ijs of sneeuw op de weg ligt. Het verschil met zomerbanden zit hem ook in de samenstelling van het rubber. Als de temperaturen zakken onder 7 graden Celsius, dan kan het rubber van zomerbanden harder worden. Dit zorgt ervoor dat de banden grip op de weg verliezen. Bij winterbanden gebeurt dit niet. Winterbanden zijn dus veel geschikter en veiliger om mee te rijden bij meer winterse omstandigheden.

 

Wanneer winterbanden?

Een groot deel van het jaar kunt u rijden met zomerbanden, maar wanneer moet je overstappen op winterbanden? Bij welke temperatuur winterbanden worden aangeraden ligt rond de 7 graden. Het gaat er dan om dat de temperatuur overdag onder deze 7 graden zakt. Dit zal vaak aan het einde van oktober of aan het begin van november zijn. Deze periode duurt dan ongeveer tot het einde van maart of het begin van april. U mag niet het gehele jaar met winterbanden rijden, want deze hebben een langere remweg bij hogere temperaturen. Er bestaat dus niet zoiets als all season winterbanden. Er bestaan wel all season banden, maar deze zijn minder geschikt bij winterse omstandigheden.

 

Maximumsnelheid

Welke maximumsnelheid winterbanden mogen hebben hangt af van de hoogste snelheid die uw auto kan bereiken. De maximaal toelaatbare snelheid van de band moet lager zijn dan de maximale snelheid van de auto. De maximale snelheid van winterbanden wordt in coderingen (letters) uitgedrukt.

 

Waar zijn winterbanden verplicht?

In Duitsland, Frankrijk, Finland, Italiƫ, Noorwegen, Luxemburg, Zweden, Oostenrijk en Zwitserland zijn winterbanden verplicht. Als u daar geen winterbanden gebruikt loopt u risico op een boete en bovendien op mede-aansprakelijkheid bij eventuele schade. Zorg dus altijd voor sneeuwbanden in Duitsland en de andere genoemde landen als u daar in winterse omstandigheden gaat rijden.

winterbanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *