hoeveel bar op banden?

De druk in banden van een auto wordt de bandenspanning genoemd. Het is om diverse redenen belangrijk om de juiste bandenspanning auto aan te houden. De belangrijkste reden is de veiligheid, omdat de spanning van invloed is op de wegligging. Een te lage bandenspanning zorgt voor een langere remweg, wat het verschil kan betekenen tussen wel of niet botsen. Daarnaast slijten te zachte banden sneller en hebben een grotere kans op een klapband. Een te hoge spanning vergroot eveneens de kans op een klapband. Te zachte banden zijn bovendien van invloed op het brandstofverbruik. Met te zachte banden betaalt u dus nodeloos extra kosten aan benzine. Toch rijdt meer dan de helft van de Nederlanders op te zachte banden.

 

Welke druk in autobanden

Hoeveel bar druk voor uw auto wordt aangeraden staat in het bijgeleverde instructieboekje. Soms kunt u de informatie ook vinden bij tankstations. U kunt de gewenste spanning eventueel ook online opzoeken, zoals via de tabel op Bandenconcurrent.nl. Het kan zijn dat de juiste bandenspanning per merk auto en band per verschilt, dus controleer dit altijd. Vraagt u zich af ‘hoeveel is een bar?’. De bar is een veelgebruikte eenheid van druk. Een bar is gelijk aan 100.000 pascal, een andere eenheid van druk. Welke spanning winterbanden moeten hebben kunt u op dezelfde wijze achterhalen. Ook voor dit type banden geldt dat ze niet te hard en niet te zacht mogen zijn.

bandenspanning

Hoe kun je banden oppompen van een auto

De banden van uw auto kunt u zelf oppompen bij een tankstation. U kunt dit ook bij een garage (laten) doen. Controleer de spanning op een moment dat de auto die dag nog nauwelijks is gebruikt. Stel dan de bandenpomp in op de juiste spanning. Verwijder het ventieldopje van de band en sluit de pomp aan. Wacht totdat de band op de juiste spanning is, meestal geeft de pomp dan een piepje. Draai het ventiel weer terug. Tip: controleer ook meteen het reservewiel. Voor een auto met lading kan een andere gewenste druk gelden, dus houd hiermee rekening als u op vakantie gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *